Comorile din casă

Încă de când am început să bijuteresc, am fost solicitată de oameni să le repar gablonzurile. Și mi se adresau cu următoarea afirmație: ”Am și eu acasă un colier (brățară, cercei etc.) pe care nu îl mai port pentru că s-a stricat. Poți să mi-l repari tu?”
”Hmm, și eu ce ar trebui să zic?”… mă gândeam în mintea mea!
Impulsul a fost să zic “Da!” și să merg pe principiul văd eu ce fac atunci cand îl am la reparat.

De fiecare dată când am avut o podoabă la reparat, am desprins-o cu grijă, ca să înțeleg algoritmul pe care a fost construită și să o pot reface ca înainte. Nu de alta, dar nimeni nu se așteaptă să primească altceva decât a lăsat! Cu siguranță, nici eu nu mi-aș dori acest lucru.
Materialele folosite sunt de la elastic, până la sârmă, șnururi din piele și un magazin întreg de pietre semiprețioase, mărgele și accesorii, iar de unelte ce să mai zic, ador să le folosesc!
Însa cel mai frumos este sentimentul că aparține cuiva care o prețuiește și o poartă cu mult drag. Posibil chiar să fie o bijuterie de care s-a atașat, pe care nu se gândește să o arunce, ci să o poarte iar, cu aceeași încărcătură emoțională.
Am învățat de la o prietenă că bijuteria poartă amprenta emoțională a celui care o poartă iar eu, ca artizan, mă străduiesc să o păstrez în unicitatea ei, fără să îi aduc modificari majore. O dată modificată, omul nu se mai identifică cu ea, prin urmare nu o mai poartă cu aceeași plăcere și încărcătură emoțională.

Cel mai mult mi-a plăcut un colier din bronz și cristale pe care mi l-a adus o doamnă de 70+, și mi-a mărturisit că a aparținut mamei domniei sale, și își dorește să îl poarte.

Colierul nu mai era întreg, avea doar lucrătura centrală (excepțional realizată) și cu acordul ei am adăugat materiale de la mine, întregindul astfel.

Pentru mine, ca artizan, este o plăcere să descopăr micile comori ale oamenilor și să le pot fi de folos reparându-le, însă, trebuie să recunosc, că toate aceste comori mă inspiră foarte mult în creațiile mele!

… pentru că am fost întrebată de prieteni sau clienți de unde îmi vin ideile, răspund de fiecare dată cu mare drag: din atitudinea și portul oamenilor, îi asociez fiecăruia o bijuterie.

Comorile din casă

3 comentarii la „Comorile din casă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *