Curiozități din lumea cristalelor
partea I
Din timpuri străvechi, oamenii au fost fascinați de universul magic al cristalelor, fie că le-au folosit pentru a-și făuri minunate podoabe, fie că le-au utilizat în scopuri terapeutice, pentru vindecare și energizare, fie pentru a atrage norocul, bunăstarea și iubirea, fie pentru protecție.
În continuare vom parcurge o serie de informații interesante din lumea cristalelor.
Acvamarinul
O legendă spune că ar fi comoara sirenelor, prin urmare piatra poartă noroc marinarilor și pescarilor, câte puțin tuturor, cu deosebire eschimoșilor.
Chiar și astăzi este considerată o amuletă puternică, bună de purtat înainte de a porni într-o călătorie pe mare, fiind recomandat navigatorilor să o pună în valiză înainte de îmbarcare.
Mai multe detalii despre Acvamarin găsiți în articolul: ”Acvamarinul – Piatra lunii martie”
Agatul
În vechime se povestea că potolea setea și proteja de febră. În Persia era folosită pentru a îndepărta furtunile.
Mitradate, regele Pontului, a stâns o cantitate enormă de cupe de agat. În Roma antică, în schimb, era purtată la un braț pentru a asigura favorurile divinităților câmpenești și a favoriza belșug recoltelor.
Mai multe detalii despre Agat găsiți în articolul: ”Agatul”
Alexandritul
Aceasta piatră, extrem de rară, poartă numele țarului rus Alexandru al II-lea, pentru că cele dintâi exemplare au fost descoperite în jurul datei de naștere a acestuia (1830), în minele din Uralii Meridionali. De asemenea, prezintă două culori principale ale steagului național rus din acea vreme (roșu și verde), devenind astfel piatră simbol a Rusiei țariste.
Ametistul
Această piatră a cunoscut diverse evaluări din cauza culorii sale. În limba greacă amethystos înseamnă neamețit (de băutură), de fapt ametistul era considerat un adevărat antidot împotriva beției.
În timpul Evului Mediu, se credea că încuraja și că reprezenta milostenia, fiind mult folosit în biserici, devenind, în cele din urmă, piatra reprezentativă a episcopilor, care poartă și astăzi inele cu ametist.
Mai multe detalii despre Ametist gasiti in articolul: ”Ametistul – Piatra lunii februarie”
Aventurinul
Denumirea acestei pietre derivă din antica expresie italiană ”a ventura”, ceea ce înseamnă asemănarea sa cu o pastă sticloasă, obținută ”pentru aventură” sau după caz, la Murano, în 1600.
Actualmente, o sticlă foarte asemănătoare este denumită ”goldstone” sau stellaria. Este considerată o piatră sintetică, ce imită aventurinul.
Chihlimbarul
Folosită dintotdeauna de asirieni, egipteni, etrusci, fenicieni și de vechile popoare ale Europei de Nord.
În epoca actuală a fost redescoperită datorită filmului ”Jurassic Park”, unde a fost prezentată publicului larg această rășină fosilizată, străveche și prețioasă, subliniind mai presus de orice, problema exemplarelor care conțineau insecte captive, acele exemplare care au permis identificarea a sute de specii dispărute.
Citrinul
Denumirea acestei pietre derivă din franțuzescul ”Citron”, lamâie, fiindcă multe din aceste pietre au culoarea limonadei. Caracteristica bizară a acesti pietre constă în faptul că nu absoarbe nicio energie negativă. Practic le risipește și le transformă, astfel că, inainte de utilizare, e suficientă purificarea suprafețelor externe.
Mai multe detalii despre Citrin gasiti in articolul: ”Topazul și Citrinul – Piatrele lunii noiembrie”
Crisoprazul
În limba greacă, crousoprasos însemna literalmente praz de aur și îi era asociat zeului Venus. Se crede că, purtat, favoriza elocvența și succesul proiectelor; în secolele următoare a fost folosit gravat cu imagini de animale ca amuletă. Și astăzi, crisoprazul e considerat o pavăză contra negativismului, în general, util și pentru a aduce noroc.
… pentru că am fost întrebată de prieteni sau clienți de unde îmi vin ideile, răspund de fiecare dată cu mare drag: din atitudinea și portul oamenilor, îi asociez fiecăruia o bijuterie.
Frumoasa prezentarea si totodata interesanta. Felicitari!
Multumesc!