Curiozități din lumea cristalelor
partea a II-a
Continuăm periplul nostru în lumea cristalelor. Vă aștept și pe voi cu eventuale completări sau întrebări despre acest subiect.
Hematitul
În limba greacă, heimatites înseamnă sânge. Conform legendei, denumirea derivă din faptul că fiind pusă în mod constant pe rănile provocate de război era mereu pătată de sânge. Aceasta piatră era, printre altele, mai des utilizată de populațiile antice mediteraneene, care o considerau un talisman puternic în luptă.
Jadul
În China, jadul era considerat prețios și sacru. Chinezii îl numeau yu (cuvânt ce înseamnă ceva prețios); se credea că protejează corpul după moarte și îl utilizau în diverse ritualuri.
Portughezii l-au adus în Europa și l-au numit ”pietra de ilharga” (piatra coapselor), pentru că o credeau foarte utilă în tratarea bolilor renale.
Jasper sângeriu
Utilizat de diverse culturi în scopuri variate, jasperul roșu era considerat cam peste tot în relația cu fenomenele atmosferice. Șamanii și indienii nord-americani credeau ca aduce ploaia; populațiile Extremului Orient credeau, în schimb, că amplifică presimțirea privind fenomenele atmosferice, mai ales cele periculoase.
Kunzita
Această piatră poartă numele lui George Kunz, bijutier, comerciant de bijuterii pentru Tifany&Co și neobosit călător, pasionat mai ales de cristale americane. La începutul secolului XX a descoperit acdeastă piatră în Connecticut. Kunz a relatat în volumul ”The Curious Lore of Precious Stones” anecdote și legende despre pietrele întâlnite în călătoriile sale prin lume.
Lapis Lazuli
Numele acestei pietre derivă din latinescul lapis=piatră și arabul azul=albastru. Vechii egipteni o utilizau mult, crezând că, dată fiind culoarea sa, îi punea în contact direct cu cerul. Purtau amulete de lapis lazuli pentru a-i proteja de spiritele nocturne, atrăgea energii pozitive și îndepărta negativismul.
Malachitul
Această piatră a cărui nume, în greacă, înseamnă culoarea nalbei, este extrem de mult utilizată în antichitate. Egiptenii erau convinși că aducea înțelepciune iar în diverse culturi se foloseau amulete de malachit pentru protejarea copiilor și gravidelor.
Conform legendei aceasta piatră se sfărâmă pentru a-l avertiza pe cel care-o poartă de o amenințare inevitabilă.
Ochi de tigru
Vechile populații orientale îl utilizau pentru a se proteja de deochi și credeau că ar avea puteri tămăduitoare ale bolilor de ochi, ascuțind vederea.
Romanii în schimb purtau amulete de ochi de tigru sculptate în timpul luptelor, ca purtatoare de noroc și împotriva oricărui pericol.
Mai multe detalii despre Ochi de tigru găsiți în articolul: ”Pietrele lunii august”
Peridotul (Olivina)
Peridotul era extras, în Egiptul Antic, în insula numită Zeberget, întotdeauna noaptea. Asta pentru că, potrivit legendei, piatra nu se putea indetifica în cursul zilei, iar pe insulă trăiau șerpi care făceau operațiunea foarte periculoasă. Egiptenii o foloseau pentru a îndepărta negativismul. Ei utilizau potire făurite din acest material.
Mai multe detalii despre Peridot găsiți în articolul: ”Pietrele lunii august”.
Piatra lunii
Multe culturi au considerat dintotdeauna această piatră ca fiind magică. În India, de exemplu, e considerată sacră, pentru influența sa asupra sferei onirice, deoarece se crede că induce vise frumoase și premonitorii.
În țările arabe, în schimb, femeile poartă hainele ornate cu această piatră, pentru că o consideră un simbol al fertilității și un talisman în timpul sarcinii.
… pentru că am fost întrebată de prieteni sau clienți de unde îmi vin ideile, răspund de fiecare dată cu mare drag: din atitudinea și portul oamenilor, îi asociez fiecăruia o bijuterie.