Curiozități din lumea cristalelor

Curiozități din lumea cristalelor

partea a III-a

Pirita

Această piatră se mai numește și ”aurul proștilor” pentru că, în epoca goanei după aur, mulți îl confundau cu prețiosul mineral.

În vechime era utilizat pentru fabricarea oglinzilor divinatorii, a amuletelor purtătoare de noroc și a altor obiecte protectoare. În China, de xemplu, amuletele din pirită protejează împotriva crocodililor.

Cuarț alb

Conform legendei, această piatră ar proveni din Atlantida și ar fi fost programată pentru a transmite informații fundamentale despre această civilizație.

În credința iudaica, Kabala, reprezintă ”Vechiul Vechiurilor”, ”Existanța existențelor”, ”Secretul Secretelor”, ”Inteligența ocultă” a fiecărui lucru.

Cuarț roșu

Această piatră a simbolizat dintotdeauna frumusețea și dragostea. Vechii egipteni o măcinau și obțineau din ea produse cosmetice.

În India este denumită ”Piatra Arsă”, ”Karma” sau ”Piatra iertării” pentru că, prin iubire, dăruiește capacitatea de a ierta, ștergând orice urmă de ranchiună mai veche.

Rodocrozita

Denumirea acestei pietre derivă din grecescul rhodon, care însemnă trandafir.

În America este denumită ”Trandafirul incașilor”, pentru că acest popor o folosea pentru extragerea altor minerale. De fapt, mult timp a fost utilizată numai pentru extragerea magneziului, ulterior recunoscându-i-se proprietățile terapeutice.

Rodonita

Rodonita este considerată piatra ”primului ajutor”, extrem de utilă pentru combaterea șocurilor, a traumelor și panicii, a urgențelor, în general. E recomandat a fi utilizată după incidente fizice și emotive, pentru că ajută la combaterea stărilor de confuzie. Practic, îndeplinește aceleași funcții ca ”Rescue Remedy” din Florile lui Bach.

Rubinul

În vechime, se chema ”Piatra Soarelui” fiindcă reprezenta focul interior. E considerată o piatră foarte puternică,cutumă foarte răspândită în India. E considerată piatră sacră (de fapt, în sanscrită rubinul se numește ratnaraj, care înseamnă ”regele nestematelor”), iar în medicina ayurvedică este folosit la oprirea hemoragiilor.

Mai multe detalii despre Rubin găsiți în articolul: ”Piatra lunii iulie, rubinul”

Smaraldul

Denumirea derivă din franțuzescul esmeraude, care, la rândul său, provine din grecescul smaragdos, care înseamnă ”piatră verde”. În Egiptul Antic există un enorm zăcământ, numit ”Minele Cleopatrei”. Regina de fapt iubea foarte mult această nestemată utilizată de poporul său, mai ales ca antidot împotriva otrăvirii.

Mai multe detalii despre Smarald găsiți în articolul: ”Smaraldul– Piatra lunii mai”

Topazul auriu

După egipteni, topazul a primit culoarea direct de la Regele Soarelui, Ra, de aceea e considerat un puternic talisman contra diverselor pericole. Vechii greci, în schimb, credeau că sporește forța și putea face invizibil pe cel care îl purta. Credeau și că-și schimbă culoarea, în cazul libațiilor otrăvite.

Turmalina

Egiptenii credeau că această nestemată se înălțase la Soare, din străfundurile terestre, pe un curcubeu, de la care dobîndise toate culorile. Numele său derivă din cingalese tura mali, care înseamnă ”Piatră cu culori mixte”. Unele turmaline își schimă culorile, trecând de la lumină naturală la cea artificilă.

Turcoazul

Această nestemată este dintotdeuna folosită ca purtătoare de noroc și în scopuri rituale în diverse culturi. În Persia Antică, de exemplu, era purtată pentru a feri de moarte nenaturală și de mușcătura de șarpe. În cazul în care și-ar schimba culoarea, putea însemna un pericol iminent pentru cel care-o poartă.

Mai multe detalii despre Turcoaz găsiți în articolul: ” Pietrele lunii decembrie – Turcoazul și Tanzanitul ”

Safirul

Safirul era cu deosebire purtat de grecii antici, care-l asociau cu zeul Apollo și-l purtau pentru a consulta oracolul din Delfi. Îl considerau un protector al dragostei, în măsură să garanteze castitatea în afara unei relații stabile, util contra invidiei, favorizând viața socială.

Mai multe detalii despre Safir găsiți în articolul: ”Piatra lunii septembrie – Safirul”

… pentru că am fost întrebată de prieteni sau clienți de unde îmi vin ideile, răspund de fiecare dată cu mare drag: din atitudinea și portul oamenilor, îi asociez fiecăruia o bijuterie.

Curiozități din lumea cristalelor – partea III

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *