CITRINUL

Citrinul

   Despre citrin am menționat și în articolul ”Citrinul și stăpânul său Arhanghelul Gavriil”, dar, fiind o piatră solicitată în comenzile mele, m-am gândit să vă ofer mai multe informații despre acest tip de cuarț.

Legendele citrinului

Citrinul este asociat cu zeița greacă a recoltei, Demeter, şi cu zeiţa egipteană a războiului, Sekhmet. Zeiţa Demeter influnțează productivitatea iar Sekhmet este reprezentată cu cap de leu şi corp de femeie și reprezintă puterea. Egiptenii considerau citrinul ca fiind piatra Zeului Ra, zeul Soarelui.

Romanii şi grecii iubeau citrinul, considerând că acest cristal aduce lumina vieţii şi alungă întunericul. El era folosit în construcţia bijuteriilor, în special în tehnica intaglio, a sculpturii în relief. Romanii considerau că citrinul te proteja împotriva gândurilor rele, a veninului de şarpe şi de ciumă, în timp ce grecii credeau că acesta oferă bărbaţilor frumuseţe şi inteligență, iar femeilor fertilitate şi fericire.

În Evul Mediu, citrinul avea reputaţia de a atrage bogăţia şi era numit „piatra comercianţilor”. De asemenea, citrinul era recunoscut şi folosit şi pentru calităţile medicale şi mistice, ajutând la recuperarea pacienţilor cu probleme de inimă, rinichi, ficat şi stomac.

Conform legendelor chinezeşti, citrinul era considerat piatra succesului pentru că are puterea de a îndepărta concepţiile greşite şi dinamizează intelectul. Chiar şi astăzi el este considerat piatra înţelepciunii.

Arta chineză asociază copacul împlinirii tuturor dorinţelor cu citrinul. Nu întâmplător, în feng shui, copacul cu citrin era perceput ca având puteri magice, cu rol de protecţie împotriva gândurilor negative, dar şi aducător de abundență. Copacul dorinţelor reprezintă un simbol puternic, fie că este vorba de relaţii, avuții, sănătate, armonie sau examene.

În prezent se disting, după culoare și modul de obținere, 5 tipuri de citrine:

  1. citrine naturale cu conținut de fier (sub formă de incluziuni submicroscopice) de culoare galben-portocalie – apar sub formă de zone în ametist (cuarț violet) sau ametrin (varietate galben violetă);
  2. minerale galben-portocalii obținute prin încălzirea ametistelor din zone ca Brazilia, Uruguay, Namibia sau Tanzania la temperaturi între 300-550 grade Celsius;
  3. minerale sintetice, de culoare galben-brună, obținute prin procese hidrotermale artificiale din cuarț cu conținut de fier;
  4. minerale galbene sau fumurii, provenite din cuarț cu conținut de aluminiu, iradiat și tratat prin căldură (300 grade celsius).
  5. varietatea verde-gălbuie, obținută prin iradierea și tratarea la cald (150-250 grade celsius) a cuarțului natural ce conține urme de aluminiu.

Numit după cuvântul franțuzesc pentru lamâie, “citron”, citrinul este o piatră naturala semiprețioasă apreciată pentru virtuțile sale de protecție și energizare, chiar mai mult decât pentru  frumusețea și energia sa caldă.

… pentru că am fost întrebată de prieteni sau clienți de unde îmi vin ideile, răspund de fiecare dată cu mare drag: din atitudinea și portul oamenilor, îi asociez fiecăruia o bijuterie.

Citrinul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *